Ga terug naar het overzicht

Wat te doen bij het uitstellen van je huwelijk

Ben jij in het geval dat je je huwelijk dient te verplaatsen? Hieronder vind je een stappenplan dat je kan volgen indien het uitstellen van je huwelijk door corona aan de orde is.

1. Neem contact op met je wedding planner

Indien je werkt met een weddingplanner, dan stond die tot nog toe in jullie naam in contact met jullie dream team van huwelijkleveanciers. Bespreek met hem of haar hoe jullie -na de fase van annulatie- straks verder willen, en wanneer jullie idealiter jullie nieuwe datum zouden willen inplannen. Dan kan je weddingplanner alvast aan de slag, en nieuwe opties voor jullie nakijken en vastleggen.

2. Breng je wedding pro’s zo snel mogelijk op de hoogte

…voor zover zij jullie zelf nog niet contacteerden. Indien je rechtstreeks in contact was met je  huwelijkleveanciers breng je hen best allen zo snel mogelijk op de hoogte van jullie vraag tot verplaatsing. Deze professionals zullen je helpen bij de volgende stappen, van het veiligstellen van een toekomstige datum tot het contacteren van gasten.

3. Overleg in functie van jullie contracten

Lees je afgesloten contracten  grondig door en stem samen met hen af wat jullie opties zijn met betrekking tot verplaatsing naar een nieuwe datum en een eventuele terugbetaling of financiële regeling. De clausules rond ‘annulatie door overmacht’ is wat je voornamelijk wil bespreken – de omstandigheden liggen niet in jullie macht.

4. Had je een huwelijksverzekering?

In België nog niet heel erg bekend, maar ze bestaat wel: de huwelijksverzekering. Sloten jullie een verzekering voor jullie dag af, dan raadpleeg je best even je verzekeringsagent zodat die kan bevestigen of de situatie gedekt wordt.

Nvdr: na de uitbraak van het coronavirus werd een toekomstige verzekering voor deze oorzaak niet meer verzekerbaar. Als je nu een huwelijksverzekering afsluit, zal COVID-19 dus niet kunnen gedekt worden. 

5. Informeer je gasten over jullie beslissing

Heb je het emailadres van iedereen? Een eenvoudige boodschap, met of zonder jullie nieuwe datum, zal duidelijkst zijn. Indien je de voorkeur zou geven aan een persoonlijk belletje met je (belangrijkste) genodigden, dan kun je de gastenlijst verdelen tussen jou, je partner en jullie goede vrienden of familie. Indien je denkt dat gasten vragen zouden hebben rond reeds geboekte hotels of vluchten, kun je proactief eerst even zelf contact opnemen met het hotel in kwestie. Maar sowieso zal iedereen begripvol zijn – het betreft tenslotte… overmacht.

6. Gun jezelf die traantjes

Je leefde zolang toe naar jullie mooiste dag, en nu dien je die alsnog uit te stellen. Je beseft dat het uitstel en geen afstel is, maar toch: je voelt je wellicht teleurgesteld of verdrietig. Laat dat traantje maar rollen, het geeft je de kans om je emoties te verwerken. Praat met elkaar, en met je familie en vrienden. Weet één ding: dat jullie liefde sterk genoeg is om deze uitdaging het hoofd te bieden.

7. Vier jullie dag toch

Jullie kozen jullie datum, en griften hem voor altijd in jullie ziel. Zelfs al beleef je jullie huwelijksdag (nog) niet met alle toeters en bellen, zal de datum altijd symbool staan voor jullie liefde voor elkaar. Zoek een kleine, maar betekenisvolle manier om te vieren. Plan een tête à tête thuis met een afhaalmaaltijd van jullie huwelijkscateraar, bloemen van jullie bloemist of geniet van jullie favoriete film – mét bijhorende wedding bubbels.

Nvdr: op heden (vrijdag 13 maart 2020) kan je in de meeste stad- en gemeentehuizen nog steeds terecht voor een burgerlijk huwelijk in intieme kring. Kies je dus voor een ‘deel één’ achter gesloten deuren, dan kan dit misschien nog steeds. Raadpleeg jouw stad of gemeente voor de laatste richtlijnen, en vermijd de aanwezigheid van mensen ouder dan 65+